یک بام و دو هوای مکانیزه‌شدن کشاورزی

تاریخ انتشار:
۱۴۰۱/۰۶/۲۸

افزایش چند برابری قیمت ماشین‌آلات کشاورزی به ویژه تراکتور، به یکی از مشکلات اساسی پس از تامین آب تبدیل شده به طوری که علاوه بر اینکه تولید آن‌ها برای فعالان این حوزه صرفه اقتصادی ندارد، کشاورزان برای تهیه آن با مشکل روبه‌رو شده‌اند.

به گزارش روابط عمومی خانه صمت کرمان به نقل از خبرنگار ایمنا، تأمین آب و مکانیزه کردن کشاورزی بزرگ‌ترین دغدغه کشاورزان محسوب می‌شود که با وقوع خشکسالی و افزایش چند برابری قیمت، شدت گرفته است. این در حالی است که در تولید و ساخت دستگاه‌ها و ماشین آلاتی که به تراکتور و دیگر ماشین‌های کشاورزی متصل می‌شود، مشکل جدی وجود ندارد زیرا بخش زیادی از آن‌ها توسط تولیدکنندگان داخلی در کشور تولید می‌شود.

به نظر می‌رسد مشکل اصلی در تولید ماشین‌آلاتی مانند تراکتورهای سنگین، کمباین و دستگاه‌های برداشت میوه‌جات است، زیرا علاوه بر اینکه واردات این ماشین‌آلات مدرن در کشور وجود ندارد، تولید و ساخت آن‌ها نیز به فناوری بالایی نیاز دارد که از توان فعلی تولید کشور خارج است.

در واقع تولید ماشین‌آلات کشاورزی، به میزانی نیست که دستگاه‌های جدید با ماشین‌آلات فرسوده جایگزین شود، این باعث شده تا بازار ماشین‌آلات با کمبود عرضه مواجه شود و قیمت‌ها به طور قابل توجهی افزایش پیدا کند.

تجمیع زمین‌های خرد، بهره‌وری را در کشاورزی بالا می‌برد

آرمان خالقی، عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در این خصوص به خبرنگار ایمنا می‌گوید: در تولید تجهیزات و دستگاه‌هایی که به تراکتور و دیگر ماشین آلات کشاورزی متصل می‌شود، مشکلی وجود ندارد، زیرا بخش زیادی از آن‌ها توسط تولیدکنندگان داخلی در کشور تولید می‌شود؛ بخشی در کشور که علاوه بر کمبود تولید، نوآوری در آن وجود ندارد، تولید بعضی ماشین آلات مانند تراکتورهای سنگین است.

وی تصریح می‌کند: علاوه بر اینکه واردات این ماشین‌آلات مدرن در کشور وجود ندارد، تولید و ساخت آن‌ها نیز به فناوری بالایی نیاز داشته که از توان فعلی تولید کشور خارج است.

عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران خاطرنشان می‌کند: به نسبت فرسوده شدن تراکتورها و سایر ماشین‌آلات کشاورزی، تولید آن‌ها به میزانی نبوده که دستگاه‌های جدید با ماشین آلات فرسوده جایگزین شود؛ این باعث شده بازار ماشین‌آلات با کمبود عرضه مواجه شده و قیمت‌ها به طور قابل توجهی افزایش پیدا کند.

خالقی تاکید می‌کند: همه این موارد دست به دست هم داده تا کشاورزی مدرن و مکانیزه به معنای امروزی آن در کشور وجود نداشته باشد.

وی با بیان اینکه عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در زمینه مکانیزه کردن کشت و باغداری ضعیف بوده است، می‌گوید: یکی از اقدامات بنیادی که این نهاد باید به صورت جدی دنبال می‌کرد، یکپارچه سازی اراضی است.

عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران تصریح می‌کند: یکپارچه سازی اراضی از طریق تجمیع زمین‌های کشاورزی خرد باعث می‌شود که قیمت تمام شده محصولات کشاورزی را کاهش داده و با کم کردن ضایعات، کیفیت محصولات را افزایش پیدا کند.

خالقی تاکید می‌کند: یکی از موانعی که باعث شده استقبال برای تهیه و یا توان برای تولید ماشین آلات کشاورزی در کشور وجود نداشته باشد، این است که فعالیت زمین‌های خرد کشاورزی توجیه اقتصادی ندارند.